Horloge Virus

Sinds mijn kindertijd heb ik een interesse in technische apparaten. Maar niets heft mij zo weten te bekoren als HORLOGES.
Het perfect afgestelde mechanisme wat exact met elkaar in pas loopt, ongeacht hoeveel kracht erop wordt uitgeoefend.
Elk horloge wat wordt gedragen krijgt heel wat te verduren. Zo kan het aan een pols van een bouwvakker de hele dag klappen krijgen van een sloophamer, of om de pols van een secretaresse wie de hele dag op een computer werkt.
Maar wat er ook gebeurd, het horloge mag niet sneller of langzamer gaan bewegen. Constant, met een volledig opgespannen veer of volle batterij, ofdat deze nu bijna ontspannen of leeg is, het uurwerk beweegt even snel.
Dat vind ik een van de meest fascinerende zaken van een Horloge. Maar wat mij het meest aantrekt tot deze kleine meesterwerkjes, is het respect voor de kwaliteit van de mechanisme, en het enorme detail waarin deze worde afgewerkt. Of het nu een belangrijk tandwiel is, of een miscroscopisch klein schroefje, elk onderdeel wordt met de hand vervaardigd en samengebouwd tot een soepel werkend geheel. Het principe klinkt heel eenvoudig, de uitvoering is echter een Meester Vak. Wat is weggelegd voor weinig. Volledig mechanische uurwerken, met de precisie van een computer is toch onvoorstelbaar?

Horloge Principe prachtig uitgelegd

Een inmiddels antiek filmpje, maar nog altijd is dit het principe van een horloge. Door de jaren heen zijn er verschillende varianten op verzonnen, maar het principe is onveranderd gebleven.

Veel kijk plezier met dit educatief filmpje van de Amerikaanse firma Hamilton.

Doompie - ©2014