Wat is Domotica?

De officiele definitie luid:
"Domotica omvat alle apparaten en infrastructuren in en rond woningen, die elektronische informatie gebruiken voor het meten, programmeren en sturen van functies ten behoeve van bewoners en dienstverleners."

Simpel gezegd is het huis automatisering en alles wat daarbij komt kijken. Elektronica welke met elkaar communiceert. Ofwel onderling verbonden is door een 'naadloos elektronisch netwerk'. Het draagt op efficiŽnte wijze bij aan het plezier, de waarde en duurzaamheid van het wonen. Mijn implementatie van dit principe staat hier beschreven. Waarbij ik zoveel mogelijk achtergrond informatie tracht te geven om het voor een ieder begrijpelijk te maken.

Wat kun je ermee?

De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos en worden alleen beperkt door budget en creativiteit. Om een idee te krijgen hoe ver je ermee kunt gaan, is een bezoekje aan B-wired.nl van harte aan te bevelen.

Meerdere wegen..

Zoals met veel zaken, zijn ook met domotica meerdere wegen welke naar het zelfde doel leiden. Elke methode heeft voor en nadelen, meer of minder mogelijkheden enzovoorts. Het is dus zaak om op individueel niveau te kijken naar een passende oplossing.

De wensen

Om een dergelijk project te beginnen, is een wensen lijst, de zogenaamde requirements, van zeer groot belang. Voor mij zien de initiŽle wensen er als volgt uit:

  • Automatische besturen van verlichting op basis van datum en tijd
  • Besturing van verlichting middels een universele afstandsbediening
  • Besturing van verlichting middels tablet en smartphone
  • Automatische Regeling van verwarming en vloerverwarming
  • Verwarming instellen middels tablet en smartphone
  • Aansturen van projectie scherm
  • RGB verlichting aansturen
Doompie - ©2014